Fjällretreat

Fjällretreat med fokus på kvinnohälsa och stresshantering, Ottsjö 31/8-3/9 2023

Välkommen till vårt magiska retreat i de Jämtländska fjällen – en unik möjlighet för dig att stanna upp, återhämta dig och låta kunskapen om kvinnohälsa och stresshantering bli ditt mest värdefulla verktyg för att må fantastiskt!

Behöver du en paus från vardagens brus? Önskar du ladda batterierna på ett sätt som ger dig djupgående insikter om din egen hälsa och hur du kan leva ditt liv fullt ut? Då är detta retreat i vackra Ottsjöfjällen för dig.

Vi förstår vikten av att prioritera hälsa och kanske framförallt stresshantering i en värld som ständigt kräver vår uppmärksamhet. Därför har vi skapat en harmonisk oas där du får njuta av lugn yoga, avkopplande vandringar, skogsbad och näringsrik mat som kommer ge din kropp den omsorg den förtjänar.

Under retreaten kommer du att få uppleva Restorative Yoga och Yoga Nidra, två metoder som syftar till att ge dig total avkoppling och återhämtning i det parasympatiska systemet. Med stilla positioner som hålls i upp till 20 minuter, ger vi din kropp en chans att hitta sin inre balans och ro.

Våra föreläsningar om kvinnohälsa och stresshantering kommer ge dig djupare förståelse för ditt hormonella system, hur kosten påverkar din hälsa och vilka enkla knep du kan ta med dig hem för att hantera stress och hormonella obalanser i din vardag.

Maten vi serverar är naturligt glutenfri och det mesta kommer också att vara mejerifritt. Vår kock, som kommer att laga maten på plats, använder sig av färska och lokala råvaror för att tillaga näringsrika och välsmakande måltider som stöttar den hormonella balansen. Basen kommer att bestå av grönsaker och kött, fisk eller fågel, beroende på vad som finns att tillgå. Önskas vegetarisk mat ordnar vi det också. Meddela eventuella allergier eller kostpreferenser vid bokning så löser vi det.

Men detta retreat handlar inte bara om att lära sig, det handlar också om att dela erfarenheter och skapa minnen tillsammans. Det kommer finnas gott om tid för egentid, men också för att umgås och dela tankar med likasinnade deltagare. För den som vill kommer det även finnas möjlighet till uppfriskande bad i den klara fjällsjön.

Så ta steget mot ett hälsosammare och mer balanserat liv. Ge dig själv gåvan att delta i vårt retreat och ta med dig verktygen för att skapa förändring i din vardag. Vi ser verkligen fram emot att träffa dig och guida dig mot optimal hälsa och välbefinnande. 

Program (preliminära hålltider, kan komma att ändras beroende på väder etc.):

Torsdag

Ankomst och inackordering mellan kl 15 och 18.

Middag och välkomstmöte

Yoga Nidra

Fredag

Morgonyoga och meditation

Frukost

Föreläsning stresshantering

Lunch vid jaktkojan

Skogsbad

Egentid

Middag

Restorative yoga

Lördag

Morgonyoga och meditation

Frukost

Föreläsning kvinnohälsa

Kallbad

Lunch

Vandring på fjället

Restorative yoga

Middag

Yoga Nidra

Söndag

Morgonyoga och meditation

Frukost

Samling och avslut ca kl 10.30

Alla aktiviteter är frivilliga och du behöver inte ha erfarenhet av någon av aktiviteterna, de passar nybörjare likväl som erfarna. Det kommer också att finnas gott om egentid, för de som önskar det.

Lotta och Sandra med kollegor finns hela tiden på plats för att du ska få en härlig upplevelse. Vid bokat retreat får du en bekräftelse med all information du behöver. Har du frågor kan du maila direkt till: lotta@optimalbalans.com eller info@vitafunktionsmedicin.se .

Pris: 4995 kr/person. Priset avser boende i dubbelrum, vill du ha enkelrum går det att ordna mot ett enkelrumstillägg om 1000 kr. Klicka här för att boka.

För att boka och säkra din plats betalar du en anmälningsavgift om 1500 kronor i samband med anmälan. Återbetalning av anmälningsavgiften vid avbokning ingår ej. Resterande belopp betalas senast 20/8. Vi förstår att oförutsedda händelser kan inträffa, så vid sjukdom eller annan oförutsedd händelse erbjuder vi dig en plats på ett annat av våra retreat. 

Om vi, mot förmodan, skulle behöva ställa in retreatet på grund av färre än 5 deltagare, återbetalas hela beloppet.

OBS! Begränsat antal platser, endast 10 deltagare, så se till att säkra din plats i tid!

I priset ingår samtliga måltider, boende, alla aktiviteter, föreläsningar och fri tillgång till allt som huset och naturen erbjuder. Meddela eventuella önskemål kring boendet, om du vill ha enkelrum eller dela rum med någon särskild person, vid bokning. Meddela också eventuella allergier eller kostpreferenser vid bokning.

Om Sandra och Lotta:

Sandra på Vita Funktionsmedicin – En skånetös som flyttade till Jämtland för 20 år sen.

Älskar natur och friluftsliv och kontrasterna i livet. Olika utmaningar i livet har gett mig ett större perspektiv på vad hälsa är och har hittat olika pusselbitar för att optimera balansen i den utmanande tid vi lever i. Vill gärna dela med mig av några till er på retreatet.

Utbildad Hälso & Livstilscoach, Funktionsmedicins Terapeut, Yogainstruktör och skogsbadsguide.

Lotta på OptimalBalans – Bosatt i Nacka utanför Stockholm, kemist som sadlat om till Kost- & Hälsocoach, Funktionsmedicinsk Terapeut och Fasteterapuet.

Har alltid haft ett stort intresse för näringslära, hälsa och hur kroppen fungerar biokemiskt. Brinner för att hjälpa kvinnor till en bra hälsa och ett långt och friskt liv. Vill gärna sprida budskapet om hur du med kost- och livsstilsförändringar kan göra stor skillnad för din hälsa.

FAQ:

Hur tar jag mig dit?

Du tar dig enklast till platsen med bil eller tåg. Väljer du tåg bokar du biljett till Undersåker så hämtar vi upp dig där. Meddela i så fall vid bokning om du vill bli hämtad.

Vad behöver jag ha med mig?

Det finns jacuzzis på plats så medtag badkläder och även sängkläder och handduk. På kvällarna tar vi en gemensam Sharing- stund, troligen vid en eld ute, så lite varmare kläder är att rekommendera. I övrigt rekommenderar vi sköna och bekväma kläder som passar för lugn yoga och vandring. Det är också bra med sköna skor lämpliga för vandring och en liten ryggsäck.

Vad innebär Restorative yoga, Yoga Nidra och Skogsbad?

Restorative Yoga – restorative yoga är den mest vilsamma formen av yoga där syftet är att kroppen ska hitta maximal vila i det parasympatiska systemet. Positionerna är enkla, vi håller dom längre än andra yogaformer, upp till 20 min. Restorative betyder just stärkande och tanken är att du ska känna dig stärkt både mentalt och fysiskt. Idag är tempot väldigt snabbt i samhället och vi måste stå emot stress varje dag, vi ger oss ofta för lite återhämtning för att stå emot denna påfrestning.

Yoga Nidra- Yoga Nidra betyder yogisk sömn och är en guidad meditationsteknik man använder sig av för att komma ännu längre ner i det Hypnogogiska tillståndet, tillståndet mellan vakenhet och sömn, där hjärnan är som mest plastisk och där vi verkligen kan återuppbygga oss. 15-20 minuter Yoga Nidra motsvarar ungefär 3-4 timmars sömn i återhämtningsgrad.

Kallbad – Med hjälp av andningen och mentala strategier kliver vi över en tröskel och tar oss i vattnet för att sen få ett lyckorus som belöning och en varm jacuzzi.

Skogsbad- I Japan har man ända sen 70-talet använt sig av denna Stresshanteringsform. Shinrin-Yoku, som betyder att bada sina sinnen i skogens atmosfär. Att vistas i naturen är helt naturligt för oss och har flera positiva effekter på vår hälsa. Fytonciderna som utsöndras från träden, mikroberna från jorden har en lugnande effekt, färgerna, mönstren, dofterna och ljuden ger oss ett lugn. I ett guidat skogsbad använder vi oss av sinnena för att ta in just detta för att minska vår stress och landa i det Parasympatiska systemet.