Fasteretreat

12-15 oktober 2023, Hävla Östergötland

Vem är det som bestämt att vi bör äta fem gånger om dagen? Måste vi verkligen det? Det korta svaret är nej. Det är snarare så att vi i dagens samhälle äter alldeles för ofta sett till hur våra kroppar är designade och för att stoppa trenden av övervikt och sjukdomar relaterade till det bör vi återgå till att regelbundet ha längre matpauser, dvs fasta.

I mitten av oktober välkomnar vi er till naturnära Framgångsgården i Hävla. Under detta retreat kommer du att få lära dig allt du behöver veta om fasta. Du kommer också få lära dig om stresshantering och avslappning och få alla verktyg du behöver för att kunna implementera fasta i din vardag. Att fasta, om det görs på rätt sätt, är väldigt vilsamt för kroppen och en naturlig och nödvändig del av ett hälsosamt och friskt liv. Fasta stärker och reparerar kroppen, förebygger sjukdom och åldrande och har tillämpats inom många kulturer i tusentals år.

Om det är första gången du fastar kan det kännas tryggt att göra det tillsammans med andra och för dig som är mer van vid fasta kommer det finnas möjlighet för att fasta under en lite längre tid, upp till 2.5 dygn. Du väljer själv hur länge du vill fasta och vi kommer att stötta och peppa varandra under hela tiden för att alla ska få sin bästa upplevelse av helgen. Fokus är på att lära dig fasta och du utgår från just ditt utgångsläge och din dagsform.

För dig som vill göra en VASS-fasta (Vattenfasta Sanna Special) utvecklad av Dr Sanna Ehdin finns möjlighet att göra en saltvattenflush på fredag morgon. Vänligen meddela detta vid bokning så att vi kan planera efter det.

Att fasta tillsammans med andra i en grupp där man stöttar varandra är väldigt inspirerande och kraftfullt och under dessa dagar kommer du att kunna kick-starta viktnedgång och nya hälsosammare vanor.

Vi ser fram emot att möta er på Framgångsgården och guida er genom dessa dagar så att ni reser hem med en skön känsla, fyllda av energi och en kropp i balans.

Schema (preliminära hålltider, kan komma att ändras beroende på väder etc.):

Torsdag:

 Kl 16.30 – 17.30 Ankomst och inackordering

 Kl 18.00 Middag, presentation och praktisk information om helgen

 Kl 19.30 Restorative yoga /Yoga Nidra

 

Fredag:

Kl 8.00 Saltvattenflush för de som önskar göra VASS

Kl 8.00 Morgonsamling i yogasalen (för dig som inte gör VASS)

Kl 10.00 Egentid/Skogspromenad för de som inte gör VASS.

Kl 12.00 Föreläsning om fasta och dess fördelar

Kl 14.00 Kallbad och/eller jacuzzi för de som önskar

Kl 15.00 Restorative Yoga

Kl 17.00 Föreläsning – Hur implementerar jag fasta i min vardag?

Kl 18.30 Middag (inte för de som vill fasta mer än 24 h)

Kl 20.00 Yoga Nidra

 

Lördag:

Kl 8.00 Morgonsamling i yogasalen

Kl 8.30 Frukost

Kl 10.00 Föreläsning om stresshantering

Kl 11.00 Skogsbad

Kl 12.30 Lunch

Kl 14.00 Föreläsning om Hur du optimerar din hälsa

Kl 15.00 Egentid

Kl 17.30 Middag

Kl 19.00 RestorativeYoga/Yoga Nidra

 

Söndag:

Kl 8.00 Morgonsamling i yogasalen

Kl 8.45 Frukost

Kl 10.30 Samling med sammanfattning och reflektioner

Kl 11.30 Avfärd

 

Alla aktiviteter är frivilliga och du behöver inte ha erfarenhet av någon av aktiviteterna, de passar nybörjare likväl som erfarna. Det kommer också att finnas gott om egentid, för de som önskar det.

Måltiderna, under tiden vi inte fastar, lagas av kockar på plats. Meddela eventuella allergier vid bokning.

Framgångsgården består av två fastigheter med 1 minuts promenad emellan. Yogapassen och föreläsningarna kommer att hållas i den vackra yogasalen och vi äter våra måltider tillsammans i den gemensamma matsalen.

Lotta och Sandra med kollegor finns hela tiden på plats för att du ska få en härlig upplevelse. Vid bokat retreat får du en bekräftelse med all information du behöver. Du kommer också att få en guide för hur du kan förbereda dig hemma veckorna innan retreatet för att förbereda kroppen inför fastan och få en så bra upplevelse som möjligt under våra dagar tillsammans. Har du frågor kan du maila direkt till: lotta@optimalbalans.com.

Pris: 4 995 kr

I priset ingår alla föreläsningar, aktiviteter och boende under 3 nätter i delat rum, alla måltider och fri tillgång till allt som huset och naturen erbjuder. Ett visst antal enkelrum går att boka mot ett tillägg om 1000 kr, meddela vid bokning om du önskar eget rum. Vid sjukdom eller annan plötslig händelse erbjuds en plats på ett annat retreat. Har du önskemål kring boendet (om du till exempel vill dela rum med någon särskild person) maila oss så försöker vi lösa det i den mån det går.

Det kommer också finnas möjlighet att boka massage på plats. Denna ingår inte i priset och betalas med Swish på plats.

Om Sandra och Lotta:

Sandra på Vita Funktionsmedicin – En skånetös som flyttade till Jämtland för 20 år sen.

Älskar natur och friluftsliv och kontrasterna i livet. Olika utmaningar i livet har gett mig ett större perspektiv på vad hälsa är och jag har hittat olika pusselbitar för att optimera balansen och vill gärna dela med mig av några på retreatet. Funktionsmedicinen är grunden och hur mycket vi kan göra själva för att ge kroppen rätt förutsättningar för att må så bra som möjligt! Utbildad Hälso & Livstilscoach, Funktionsmedicins Terapeut, Yogainstruktör och skogsbadsguide.

Lotta på OptimalBalans – Bosatt i Nacka utanför Stockholm, kemist som sadlat om till Kost- & Hälsocoach, Funktionsmedicinsk Terapeut och Fasteterapeut. Har alltid haft ett stort intresse för näringslära, hälsa och hur kroppen fungerar biokemiskt. Brinner för att hjälpa kvinnor till en bra hälsa och ett långt och friskt liv. Vill gärna sprida budskapet om hur du med kost- och livsstilsförändringar kan göra stor skillnad för din hälsa.

FAQ:

Hur tar jag mig dit?

Du tar dig enklast till platsen med bil och samåk gärna. Vi har skapat ett Facebook-event där du kan erbjuda och hitta samåkning och hålla kontakt med de andra deltagarna.
Det går också bra att åka tåg/buss. Slutstation är Hävla affär och hela tågresan med buss går att boka med SJ. Det är en minuts promenad till gården från busshållplatsen. På söndagen går ingen buss från Hävla affär så då behöver du ta dig till Katrineholm för vidare färd. Om du behöver hjälp med transport dit, maila oss så försöker vi lösa det.

Vad behöver jag ha med mig?

Det finns jacuzzis på plats och en sjö för kallbad nära så medtag badkläder och även sängkläder och handduk. I övrigt rekommenderar vi sköna och bekväma kläder.

Kan vem som helst vara med?

Om du är gravid, ammande, utmattad, anemisk eller undernärd, har en ätstörning, är allvarligt sjuk, har sänkt allmäntillstånd eller är under 18 år är det inte lämpligt att vattenfasta så i dessa fall avråder vi från deltagande på detta retreat.

Jag har aldrig fastat förut, passar detta retreat mig?

Ja, detta retreat passar även dig som inte provat på att fasta tidigare. Innan retreatet kommer du att få tillgång till en guide för att förbereda kroppen inför fastan för att få en så bra upplevelse som möjligt under våra dagar tillsammans.

Om jag inte klarar av att fasta så länge som jag tänkt och vill bryta fastan tidigare, hur gör jag då?

Det kommer att finnas mat om du av någon anledning behöver bryta fastan tidigare, bara att säga till någon av oss så fixar vi det.

Vad innebär restorative yoga, Yoga Nidra och Skogsbad?

Restorative Yoga – restorative yoga är den mest vilsamma formen av yoga där syftet är att kroppen ska hitta maximal vila i det parasympatiska systemet. Positionerna är enkla, vi håller dom längre än andra yogaformer, upp till 20 min. Restorative betyder just stärkande och tanken är att du ska känna dig stärkt både mentalt och fysiskt. Idag är tempot väldigt snabbt i samhället och vi måste stå emot stress varje dag, vi ger oss ofta för lite återhämtning för att stå emot denna påfrestning.

Yoga Nidra- Yoga Nidra betyder yogisk sömn och är en guidad meditationsteknik man använder sig av för att komma ännu längre ner i det Hypnogogiska tillståndet, tillståndet mellan vakenhet och sömn, där hjärnan är som mest plastisk och där vi verkligen kan återuppbygga oss. 15-20 minuter Yoga Nidra motsvarar ungefär 3-4 timmars sömn i återhämtningsgrad.

Kallbad – Ingen vet vad det är för vattentemperatur i maj, men ett dopp i sjön kan vara uppfriskande och endorfinhöjande oavsett temperatur. Med hjälp av andningen och mentala strategier kliver vi över en tröskel och tar oss i vattnet för att sen få ett lyckorus som belöning och en varm jacuzzi.

Skogsbad- I Japan har man ända sen 70-talet använt sig av denna Stresshanteringsform. Shinrin-Yoku, som betyder att bada sina sinnen i skogens atmosfär. Att vistas i naturen är helt naturligt för oss och har flera positiva effekter på vår hälsa. Fytonciderna som utsöndras från träden, mikroberna från jorden har en lugnande effekt, färgerna, mönstren, dofterna och ljuden ger oss ett lugn. I ett guidat skogsbad använder vi oss av sinnena för att ta in just detta för att minska vår stress och landa i det Parasympatiska systemet.