Skivad leverpastej med gurka.

Leverpastej, mejeri-, ägg- och glutenfri.

Tillagningstid 20 min + 1 h i kylen

Lever är bland det mest näringstäta livsmedel man kan äta och leverpastej är ett av mina tillagningssätt. Proteininnehållet är högt, nästan 30 g/100 g. Den innehåller alla B-vitaminer och är särskilt rik på vitamin B12. Lever innehåller också de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K tillsammans med dess naturliga kofaktorer vilket gör det mycket lättare för kroppen att ta upp dem. Den innehåller även många olika mineraler så som järn, selen, zink, krom och koppar. Ja ni hör, en näringsbomb helt enkelt!

Många tror att det samlas många gifter i levern eftersom den ofta benämns som kroppens reningsverk, men det stämmer inte alls. Däremot är levern ett viktigt organ för de processer som renar kroppen, men gifterna ansamlas inte i levern utan transporteras ut via tarmar och njurar.

Och, som alltid när du köper kött, var noggrann med att köpa KRAV-märkt från gräsbetande djur eftersom detta kött har en bättre näringsprofil och en mer hälsosam fördelning av fettsyrorna Omega-6 och Omega-3.

Här kommer ett recept på en supergod och enkel leverpastej med bara några få ingredienser, helt fri från mejerier, ägg och gluten. Det passar dig som äter Paleo, LCHF, Ketogent, AIP (om du utesluter pepparen) och dig som helt enkelt uppskattar ett gott och näringsrikt pålägg. Receptet är inspirerat av Martina Johansson men jag har gjort några små justeringar som passar mina smaklökar bättre. 😊

Pastejen är både bredbar och skivbar (skär den i så fall direkt när den kommer ur kylen) och alldeles underbart god tillsammans med syrad gurka eller groddar.

Mejeri-, ägg- och glutenfri leverpastej

Tillagningstid15 minuter
Total tid1 timme 15 minuter
Portioner: 30

Ingredienser

  • 450 g lever (kan vara från gris, kyckling eller nöt)
  • 150 g talg (jag har köpt från Gröna gårdar och smält själv, men det finns också färdig hos t.ex. Fett & Flott.)
  • 1 tsk lökpulver
  • 2 tsk mejram
  • 1 tsk havssalt
  • 2 krm svartpeppar

Instruktioner

  • Putsa och skär levern i mindre bitar. Koka upp vatten, lägg i levern och koka i 3-5 minuter lite beroende på hur stora bitar du har, tillsden precis är genomkokt. Plocka upp med en hålslev och låt svalna något.
  • Blanda den kokta levern med talg och kryddor i en bunke eller mixerskål.
  • Mixa alla ingredienser med stavmixer eller i en mixer till en slät smet. Smaka av om det behövs mer salt eller annan krydda.
  • Häll upp i en form och ställ att stelna i kylen i ca 1-2timmar. Skär i 4-6 bitar och frys in så kan du ta fram en bit i taget.

Anteckning

Bonustips!
Vill man kan man med fördel mixa ner några sardellfileér eller stekt sidfläsk, men minska i så fall på saltet i receptet eftersom både sardeller och sidfläsk är salta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating